• Klanten beoordelen ons met een 8.7
  • Voor 16:00 uur besteld is de volgende werkdag geleverd
  • Altijd GRATIS verzending

Het beste haardhout

Vaak krijgen we vragen over wat nu het beste openhaard hout is. Jammer genoeg is hier niet een eenduidig antwoord op te geven. Een antwoord op de vraag: "wat is het beste haardhout voor mij" kunnen wij wel proberen te beantwoorden.

Het begint met goed haardhout

Welke houtsoort u ook kiest, het is belangrijk dat het goed haardhout is. Goed haardhout is simpel gesteld droog (minder dan 20% vocht) en schoon hout. Droog hout bevat (volgens onze eigen strenge criteria) maximaal een vochtigheidspercentage van 20%. Het openhaard hout mag ook geen ongedierte of (gevaarlijke) stof bevatten. Door te kiezen voor ovengedroogd hout zal het hout door de korte drogingstijd nagenoeg niet verontreinigd zijn.

Brandduur

Zachter hout geeft sneller haar warmte af. Dit is ideaal voor het snel op temperatuur brengen van een ruimte of kamer maar het brandt ook minder lang. Voorbeelden van zachte houtsoorten zijn Berken- en Elzen-hout. Harde houtsoorten branden dus langer en geven gedurende langere periode de warmte af. Een harde (essen-, beuk-, eiken) houtsoort is meestal moeilijker aan te steken dan een zachtere houtsoort. Wij adviseren dan ook om bij uw bestelling aanmaakhout en aanmaakblokjes of aanmaakwolletjes bij te bestellen.

Vlammenspel en brandwaarde

Sommige haarden bezitters kiezen liever voor een mooi vlammenspel dan voor een hoog rendement. Hoort u bij de eerste categorie dan kiest u bijvoorbeeld voor Berken of Beuken. Gaat u puur voor het rendement dan is Eikenhout een uitstekende keus.


Schone verbranding

Sommige houtsoorten hebben een schonere verbranding dan andere soorten. Zo is Beukenhout extreem schoon (maar wel wat schaarser). Eikenhout daarentegen bevat nog altijd tannine wat de afvoer op den duur kan vervuilen.

Klik hier voor meer uitleg over de zwiterse methode! 

Uiteindelijk is het dus afhankelijk van uw eigen voorkeuren en behoeftes wat voor u het beste haardhout is. Maak uw keuze en bekijk ons assortiment ovengedroogd haardhout.