• Klanten beoordelen ons met een 8.7
  • Voor 16:00 uur besteld is de volgende werkdag geleverd
  • Altijd GRATIS verzending

Haardhout stapelen

Haardhout stapelen? Lees eerst onze tips!

Vooral in koude seizoenen als de herfst en winter is het heerlijk om lekker voor een knapperend haardvuur te zitten. Het lijkt eenvoudig, maar om zo lang mogelijk te genieten van de behaaglijke warmte heeft u kwalitatief goed haardhout nodig. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat uw hout droog is. Schaf haardhout daarom tijdig aan zodat het droogproces uitgebreid zijn werk kan doen. Een van de aandachtspunten die hierbij nog wel eens over het hoofd wordt gezien, is het op de juiste manier stapelen van haardhout.

 Mijd vocht en een koude ondergrond

Hout stapelen is een vak apart, het vergt enige kennis om dit op de juiste manier te doen. Hieronder volgen enkele tips om uw haardhout op de juiste manier op te slaan en te stapelen zodat u er zo lang mogelijk plezier van heeft:

  • Bewaar uw hout altijd buiten in een speciaal hok met afdak. Het is belangrijk dat de wind vrij toegang heeft tot het hout zodat het goed kan drogen. Het afdak zorgt ervoor dat de regen geen roet in het eten gooit.
  • Dek uw hout niet af met een zeil. Het vocht moet uit het hout kunnen trekken zodat het zich niet kan ophopen. Dit vertraagt het droogproces en veroorzaakt schimmelvorming.
  • Om het vocht te weren is het belangrijk om het haardhout niet op de (koude) grond te bewaren maar enkele centimeters daarboven op te slaan. 
  • Wanneer u het hout binnen legt in bijvoorbeeld uw garage, houdt er dan rekening mee dat er schimmelvorming kan optreden door het restvocht. Met name in goed geisoleerde garages is hout opslaan niet erg handig ivm restvocht.
  • Wanneer u begint met haardhout stapelen, dient u er rekening mee te houden om openingen te laten en het hout niet te compact op elkaar te leggen(verstikking). U voorkomt dit door de houtblokken in een andere richting te stapelen zodat de wind er goed tussendoor kan waaien.

Lang plezier van uw haardhout

Wanneer u met bovenstaande tips rekening houdt, beschikt u over goed en brandbaar haardhout waar u volop van kunt genieten in de koude herfst- en wintermaanden. Wilt u meer informatie over ons haardhout en de correcte manier van hout stapelen? Neem dan contact op voor een professioneel advies. 

Meer weten over haardhout?