• Klanten beoordelen ons met een 8.7
  • Voor 16:00 uur besteld is de volgende werkdag geleverd
  • Altijd GRATIS verzending

Hoe wordt haardhout Ovengedroogd?

Het haardhout wordt in kisten of kratten in de droogkamers geplaatst (zie foto 1) vervolgens wordt de lucht in de droogkamer verwarmd middels biogas of restafval van het zagen en kloven. Vroeger werd dit vaak gedaan middels stookolie of diesel maar prijs- en milieutechnisch wordt dit niet meer gedaan.

De ventilatoren welke zich in de droogkamer bevinden circuleren de warmte langs de gestapelde hout. De lucht stijgt langzaam in relatieve vochtigheid en temperatuur. Bij het bereiken van de gewenste temperatuur en relatieve vochtigheid wordt het ventilatie systeem geopend en “ontsnapt” de warme vochtige lucht. (Deze wordt veelal weer opgevangen voor verwarming van de bedrijfsruimte).

Door het openen van het ventilatie systeem ontstaat er onderdruk en trekt deze hoeveelheid frisse buitenlucht de droogkamer weer in. Deze frisse lucht wordt weer verwarmd waardoor het hout weer vocht afstaat aan de lucht in de droogkamer. Afhankelijk van de houtsoort wordt dit proces tussen de 5 en 7 dagen verricht tot dat het hout het gewenste vochtpercentage heeft. Wanneer het hout het gewenste vochtpercentage heeft moet het in de buitenlucht nog een paar dagen acclimatiseren cq. nadrogen. Wanneer het hout direct in een afgesloten ruimte opgeslagen of vervoerd zou worden gaat het rest vocht welke zich aan de buitenzijde van het hout bevindt direct schimmelen.

 

Foto's HB group.

Meer weten over haardhout?