• Klanten beoordelen ons met een 8.7
  • Voor 16:00 uur besteld is de volgende werkdag geleverd
  • Altijd GRATIS verzending

Waarom Ovengedroogd haardhout

Ovengedroogd haardhout

Bij de kap van de boom bevat de stam, en nadien het blok, een vochtpercentage van circa 50-60% (afhankelijk van de houtsoort). Wanneer u deze blokken zou gaan stoken verbrand u dus deels vocht. Door deze vorm van verbranding ontstaat er een aanslag in de kachelpijp welke creosoot (teer afzet) wordt genoemd. Deze teerachtige substantie kan bij een te hoge temperatuur gaan branden waardoor schoorsteenbrand ontstaat. Creosoot kan tevens ontstaan door slechte isolatie van de kachelpijp of een onvolledige verbranding wegens slechte trek. Mocht u deze teeraanslag verwijderd willen hebben neem dan even contact op met een ASPB geregistreerde schoorsteenveger.

Wanneer u het hout lucht zou willen laten drogen moet dit minimaal 1 á 2 jaar (Eiken 3 jaar) buiten opgeslagen worden waarbij wind van alle zijden het hout kan drogen. De Buitenzijde van het hout zal dan een vochtpercentage van circa 20-22% bevatten alleen de binnen zijde zal dan nog altijd circa 25-29% zijn. U heeft dus tijd en ruimte nodig.

Ovengedroogd haardhout heeft afhankelijk van de houtsoort een restvochtpercentage van 9-20% (meestal rond de 16-17%) Door dit lage vocht percentage gaat als eerste het blok veel makkelijk branden en ontsteekt u dus de haard veel gemakkelijk. Als tweede voordeel heeft Ovengedroogd haardhout dat er weinig vocht wordt verbrand en er dus schoon verbrand wordt dit verhoogd het rendement op uw kachel aanzienlijk. Bijkomstige voordelen zij dat al het ongedierte en de schimmels sterft in de droogkamer en het hout door de condensatie (zie: Hoe wordt haardhout Ovengedroogd) helemaal schoon is. Wanneer hout ovengedroogd is, is het hout ook aanzienlijk lichter en dus eenvoudiger te transporteren.

Meer weten over haardhout?